Annons
Nyheter

Undersköterskor snuvas på extrapott

Det skulle bli en särskild satsning på undersköterskor, men arbetsgivare och fack tolkar avtalet olika. På en del håll riskerar vissa undersköterskor att gå miste om potten och nu växer protesterna runtom i landet.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Det nya avtalet för alla anställda i kommuner och landsting skulle ge en "rejäl extra löneökning" för undersköterskorna. Med en extra pott på i snitt 500 kronor i månaden kallades undersköterskorna avtalets stora vinnare.

Men när löneförhandlingarna har fortsatt på lokal nivå har vissa arbetsgivare enbart velat ge extrapotten till anställda med arbetstiteln undersköterska. Andra utbildade undersköterskor, men med titlar som exempelvis boendestödjare och arbetshandledare, får nu förhandla lokalt om de ska få del av potten. Det kan handla om så många som 30 procent av undersköterskorna i en kommun.

Annons

Anställs som undersköterskor

””

Hon anställdes som undersköterska i kommunens dagverksamhet men eftersom arbetstiteln sedan dess ändrats till boendestödjare, riskerar hon att stå utan extra pengar.

””

Även på andra håll protesterar nu undersköterskor i samma situation. Vissa lokala förhandlingar är klara, andra pågår eller har lagts på is över semestern.

Flora av nya titlar

Enligt Kommunals förhandlingschef, Johan Ingelskog, är det först i år som den flora av olika titlar som vuxit fram inom omsorgen kommit att få praktisk betydelse. Han hänvisar till en klausul i avtalet som säger att personer som uppenbart utför en undersköterskas arbete också ska inkluderas. Att avgöra vilka som gör en undersköterskas arbete på central nivå är omöjligt, anser han.

””

Förhoppningar om lösning

Men varken Johan Ingelskog eller arbetsgivarsidans förhandlingschef Niclas Lindahl vid SKL säger sig vara särskilt oroade, utan tror att de som verkligen arbetar som undersköterskor kommer att få sin pott.

””

Lika optimistiska är inte undersköterskorna eller de lokala fackliga förhandlarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons