Annons
Nyheter

Väntat säljrekord pressar paketleverantörer

Rekordmängden varor som beställdes under rea-dagen Black Friday i fjol skapade kaos i pakethanteringen. Trots ett år av förberedelser finns fortfarande en oro över hur det ska gå att hantera nya rekordvolymer. Fenomenet med specifika rea-dagar har börjat etablera sig i Sverige.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Fenomenet med specifika rea-dagar har börjat etablera sig i Sverige. Den 11 november infaller kinesiska "singeldagen" och den 23 november är det dags för "Black Friday" som sedan några år är ett känt begrepp i Sverige.

Men det var förra året som Black Friday slog igenom ordentligt.

””
Annons

Oro för förseningar

I år pekar alla prognoser mot nya rekordvolymer. Postnord räknar med att hantera 900 000 paket bara under Black Friday och den efterföljande helgen, en ökning från 720 000 förra året och i år väntas fler julklappar än någonsin tidigare inhandlas på nätet, en ökning med 15 procent jämfört med 2017.

Per Ljungberg, vd för branschorganisationen Svensk digital handel, med bakgrund som kommunikationschef på Postnord, tror att Postnords prognoser kan vara i underkant och uttrycker en oro över att det kommer att bli förseningar.

””

Ett års förberedelser

Den rekordstora mängden paket förra året ledde till försenade leveranser, långa köer och kaos på hyllorna hos paketombuden som följd. För att undvika en upprepning av det scenariot sätter samtliga aktörer in en rad åtgärder.

Hos näthandlaren Adlibris har lagret byggts ut med 10 000 kvadratmeter och nya processer i hanteringen utarbetats.

””

Samtidigt säger han sig ha en ödmjuk respekt för julhandeln och framför allt Black Friday. Och kunder kan få vänta längre än normalt på sina paket.

””

Tillfälliga ombud

Ute hos paketombuden pågår också förberedelser för att ta emot anstormningen av paket som väntas komma.

””

Paketdistributörerna har utökat sitt nätverk av paketombud under året. Transport- och logistikföretaget DHL har förutom nya ombud utökat sitt nätverk med 100 paketautomater.

Annons

Postnord har 140 nya ombud sedan i fjol. Inför julhandeln öppnas ytterligare 40 tillfälliga ombud i områden där det är extra högt tryck, exempelvis storstadsområden. Öppettiderna förlängs på vissa håll och antalet hemleveranser ökas och kommer exempelvis även att ske under lördagar under perioden då trycket är som högst.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons