Annons
Nyheter

Varning för överhettning i USA

Med den lägsta arbetslösheten på nästan 50 år kommer nu varningar för överhettning. Men USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) väntas ändå dröja med nästa räntehöjning till december.(TT)
Publicerad 7 november 2018

USA:s ekonomi går på högvarv i skuggan av den globala börsoron och farhågor för att handelskriget mellan USA och Kina ska spåra ur. Tillväxten, stimulerad av ofinansierade skattesänkningar, uppmättes till 3,5 procent i tredje kvartalet.

"Måste verkligen bromsas"

Annons

Mycket pekar mot att det fortsätter uppåt ett tag till. De amerikanska hushållens inkomster ökade med över 3 procent i årstakt i oktober, medan arbetslösheten uppmättes till 3,7 procent. Det kan jämföras med de 4,5 procent som Fed beskriver som en långsiktigt naturlig arbetslöshetsnivå.

"Så ekonomin måste verkligen bromsas för att undvika en farlig överhettning", skriver investmentbanken Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius i en färsk analys enligt tv-kanalen CNBC.

Den börskorrektion som sedan några veckor sveper över världen är än så länge inte tillräckligt dramatisk för att få Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion att avstå från att strama åt i december, enligt Elisabet Kopelman, ekonom på SEB.

””

Goda skäl att strama åt

Det Fed har att hantera i dagsläget är i stället ett ekonomiskt "väldigt starkt" USA, enligt Kopelman.

””

Hon räknar med att Fed sedan fortsätter höja styrräntan upp till cirka 3 procent sommaren 2019.

””

SEB:s scenario är lite mjukare än de tre räntehöjningar som Fed själva säger sig räkna med 2019. Samtidigt är snittprognosen på marknaden ännu något mjukare än SEB-prognosen.

Ökat utrymme för Riksbanken

Hatzius på Goldman Sachs sticker ut hakan. Han ser enligt CNBC en risk att inflationen tar fart, med lönelyft och högre importtullar. Han räknar med fem räntehöjningar in i 2020 till cirka 3,50 procent.

För Riksbanken innebär det högre ränteläget i USA att utrymmet för räntehöjningar ökar, även om det i första hand är ECB:s penningpolitik som påverkar vad riksbankens direktion gör med dagens rekordlåga styrränta på minus 0,50 procent.

””
Annons

Riksbanken siktar på att höja styrräntan i december eller februari. Kommer höjningen i december, vilket många bedömare räknar med, skulle man ligga omkring nio månader före det att ECB börjar höja sin styrränta enligt ECB-chefen Mario Draghis senaste plan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons