Annons
Nyheter

Vattenfalls brunkolsaffär EU-anmäld

Vattenfalls mycket omstridda försäljning av den tyska brunkolsverksamheten till det tjeckiska företaget EPH har anmälts till EU-kommissionen, rapporterar Ekot. Bakom anmälan står det tysk-mongoliska företaget LMMG som också ville köpa brunkolen.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Vattenfalls mycket omstridda försäljning av den tyska brunkolsverksamheten till det tjeckiska företaget EPH har anmälts till EU-kommissionen, rapporterar Ekot.

Bakom anmälan står det tysk-mongoliska företaget LMMG som också ville köpa brunkolen.

Annons

Redan tidigt i år klagade LMMG till EU-kommissionen, EU:s verkställande organ. Nu klagar man igen, sedan det står klart att Vattenfall betalar motsvarande 17 miljarder kronor till EPH, information som LMMG anser att alla intresserade bolag borde ha fått ta del av medan urvalsprocessen pågick.

Företaget klagar också på att det inte hunnit lägga ett officiellt bud innan det uteslutits, och ifrågasätter om EU-rätten tillåter att ett statligt bolag bidrar med så mycket pengar till ett privat företag.

Det är EU-kommissionen som granskar om företag följer EU:s konkurrensregler på den inre marknaden och om EU-länder subventionerar näringslivet på ett otillåtet sätt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons