Nyheter

Volkswagen inför rätta för "dieselgate"

Världens största biltillverkare Volkswagen möter förargade aktieägare i vad som är den första omfattande rättegången i Tyskland kopplad till utsläppsskandalen 2015. - Jag vill ha tillbaka vad vi har förlorat, säger en delägare till nyhetsbyrån AFP.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Tusentals aktieägare kräver omkring 9 miljarder euro i skadestånd av Volkswagen som i dag infinner sig i den regionala domstolen i Braunschweig, Tyskland. Det är den första omfattande rättegången kopplad till utsläppsskandalen i landet sedan fordonsjätten ertappats med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon i USA.

"Borde informerat kapitalmarknaden"

Aktieägarna hävdar, i motsats till Volkswagen, att VW:s ledning kände till det omfattande fusket och därmed undanhållit viktig information från bolagets delägare.

När "dieselgate" briserade föll nämligen fordonsjättens aktie med omkring 40 procent, en mycket kostsam affär för investerare då miljardbelopp från börsvärdet raderades.

””

Investmentfondens fall prövas

Den regionala domstolen i Braunschweig har valt att pröva investmentfonden Dekas fall, vilken får stå som exempel för samtliga aktieägare. Till nyhetsbyrån AFP säger Tilp att han ser fram emot att höra domarnas inställning.

””

Under måndagen väntas domaren Christan Jaedes öppningsanförande i rätten, vilket kommer peka ut riktningen för rättegången. Det kommer i sin tur även att avgöra bland annat vilka vittnen som kallas.

I strålkastarljuset står Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn som redan åtalats i USA, anklagad för att ha försökt tysta ner utsläppsfusket.

Hittills har Volkswagen fått hosta upp gigantiska 285 miljarder kronor i böter, juridiska omkostnader samt återköp- och återkallningsprogram.

TT