Annons
Nyheter

Dimen Abdulla hyllar Leila K i ny pjäs

Pjäsen "K" är en hyllning till Leila K. Dramatikern Dimen Abdulla har inspirerats av en artist som vägrat låta andra definiera henne. - Det är något väldigt subversivt med henne som är befriande, säger hon. "K" utspelas sekunderna innan en mycket ung tjej ska gå ut på scen för första gången.(TT)
Publicerad 9 november 2018

"K" utspelas sekunderna innan en mycket ung tjej ska gå ut på scen för första gången. Tankarna rusar genom huvudet - dåtid och framtid blandas. Vad var det som hände? Vad var det som inte blev av?

Dramatikern Dimen Abdulla, som har gjort sig känd för pjäser som "På alla fyra" och "Persona, persona, persona", inspirerades av Leila K:s liv när hon skrev. När vi talas vid på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där pjäsen får urpremiär den 15 november, smattrar artistens karaktäristiska röst i högtalarna.

””
Annons

"Naglar fast en"

I stället mötte hon Leila K genom andra- och tredjehandskällor - läste och såg alla intervjuer som gjorts och började snart hitta mönster i vilka frågor som ställdes och hur artisten presenterades.

””
””

Hemlöshet och missbruk

Vad händer med en människa när den offentliga bilden tar över? När bilderna och citaten på sociala medier och i tidningar blir verkligare än du själv? I "K" försöker Dimen Abdulla att undvika det vedertagna narrativet - framgångssagan som blev en tragedi präglad av hemlöshet och missbruk.

””

Mycket i kulturlivet är snällt, duktigt och tillrättalagt, konstaterar hon. Hade hon hunnit skriva om texten hade den kanske blivit ännu mer obehaglig.

””

Ifrågasätter skrivandet

Ofta nämns hon som en av de mest spännande dramatikerna i Sverige just nu. Men Dimen Abdulla tycker själv att hon har kommit till en brytpunkt i livet där hon börjar ifrågasätta sitt eget skrivande.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons