Annons
Nyheter

Förintelseöverlevaren Elie Wiesel död

Författaren, fredspristagaren och överlevaren från Förintelsen Elie Wiesel har avlidit. Han vacklade aldrig från sitt arbete för att världen inte ska glömma Förintelsens fasor. Wiesel, som var amerikansk medborgare med ungersk-rumänskt påbrå, tilldelades Nobels fredspris 1986.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Wiesel, som var amerikansk medborgare med ungersk-rumänskt påbrå, tilldelades Nobels fredspris 1986. Han avled på lördagen i Connecticut i USA, rapporterar New York Times. .

Wiesel skrev över 50 böcker. Hans mest kända bok "Natten" som ursprungligen kom ut 1956, blev uppmärksammad när den översattes till engelska 1960.

Annons

Hyllas av Netanyahu

Ändå var det var främst för hans kamp för att Förintelsens fasor inte fick glömmas av kommande generationer som Nobelkommittén fick ögonen för honom, skriver New York Times.

"Hans budskap är fredens, försoningens och den mänskliga värdighetens. Hans övertygelse att världens ondska kan bekämpas grundar sig på dyrköpta erfarenheter", skrev den norska Nobelkommittén i sin motivering. Han beskrevs som en av de viktigaste andliga ledarna och guiderna i en tid då våld, förtryck och rasism betecknar världen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar Wiesel och säger att hans utomordentliga personlighet och oförglömliga böcker visar på den mänskliga gnistans triumf över den mest ofattbara ondska.

””

Wiesel lärde känna USA:s president Barack Obama men vänskapen hindrade inte honom från att kritisera USA:s politik när det gäller Israel.

"Skyldig mina förfäder"

I en av hans senare böcker, "Open Heart", reflekterade han över sitt liv efter en komplicerad bypassoperation:

"Jag har redan fått så många mirakel, som jag vet att jag är skyldig mina förfäder", skrev han. "Allt jag har åstadkommit har varit och fortsätter att vara tillägnat deras mördade drömmar - och hopp."

Wiesel föddes 1928 i Transsylvanien, som nu är en del av Rumänien. Hela hans familj fördes till Nazitysklans förintelseläger 1944. Han överlevde Auschwitz och befriades som 16-åring från Buchenwald - med den outplånliga tatueringen A-7713 på sin arm. Många i hans familj gick under i lägren.

Efter kriget utbildade han sig till journalist och blev övertalad att skriva om sina upplevelser i kriget.

Annons

Elie Wiesel blev 87 år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons