Annons
Nyheter

Ingen fest för Svenska Akademien

Svenska Akademiens närvaro på årets Nobelfestligheter är högst osäker. Akademiens ledamöter och deras anhöriga är bjudna, men enligt dess ständige sekreterare kommer Akademien att hålla en låg profil. Sveriges tredje största parti, däremot, är - som vanligt - inte ens bjudna.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Det går dåligt för Nobelstiftelsen nu. Förutom att den Svenska Akademien fortfarande är sargad av tidigare stridigheter, något som bland annat resulterat i att något litteraturpris inte delas ut i år, sade Stockholms stads politiker nyligen blankt nej till Nobel center på Blasieholmen.

Så frågan blir vilka som kommer till Nobelfesten.

””
Annons

Privat fest

TT: Får Stockholms stads politiker komma, trots att en majoritet sagt att det inte blir något Nobel center på Blasieholmen?

””

Det enda Mikael Östlund säkert kan säga är att Sverigedemokraterna, som vanligt, inte är välkomna. Detta, säger Nobelstiftelsen, har att göra med partiets förflutna och dess agerande i nuet.

"Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter - oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter", skriver stiftelsen i ett mejl till TT.

Tillbakadragna

På frågan huruvida Svenska Akademien kommer på festligheterna eller inte säger dess ständige sekreterare Anders Olsson till TT:

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons