Annons
Nyheter

Iran sade farväl till Kiarostami

Tusentals filmfantaster samlades i Irans huvudstad Teheran under söndagen för att ta farväl av den prisbelönte regissören Abbas Kiarostami som gick bort i Paris förra veckan.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Tusentals filmfantaster samlades i Irans huvudstad Teheran under söndagen för att ta farväl av den prisbelönte regissören Abbas Kiarostami som gick bort i Paris förra veckan.

Kiarostami, som vann Guldpalmen i Cannes 1997 för "Smak av körsbär", var en del av den iranska nya vågen i slutet av 60-talet och banade väg för nya generationer av filmskapare i landet.

Annons

"Om det finns någon entusiasm eller nyfikenhet gentemot iransk film är det tack vare de steg du tog under svåra tider. Tack för att du inte övergav det här landet, trots bristen på tacksamhet", sade filmregissören Asghar Farhadi, som står bakom den Oscarsbelönade filmen "En separation" (2011), under minnesceremonin.

Även regissören och vännen Jafar Panahi ("Taxi Teheran") som förbjudits att filma i Iran närvarade, liksom många av Irans främsta kulturpersonligheter.

Abbas Kiarostami behandlades för magcancer när han gick bort, 76 år gammal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons