Annons
Nyheter

Nytt vittne osäkert kort för kulturprofilen

Inför förhandlingarna i hovrätten sätter kulturprofilen och hans försvarare sitt hopp till ett nytt vittne, akademiledamoten Katarina Frostenson. Men karaktärsvittnen har ytterst liten betydelse, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Två nya vittnen kan vända uppochner på den fällande våldtäktsdomen mot mannen som i medierna har kallats för kulturprofilen och som har nära kopplingar till Svenska Akademien.

Mannen åtalades för två fall av våldtäkt mot en och samma kvinna och fälldes av Stockholms tingsrätt på en av åtalspunkterna. Domen blev fängelse i två år, men mannen har överklagat och på måndagen inleddes förhandlingen i Svea hovrätt.

Annons

I samband med hovrättens första förhandlingsdag upprepade kulturprofilens ombud Björn Hurtig att mannen anser sig vara oskyldig. Hurtig tror att det finns stora möjligheterna att få honom helt frikänd.

””

Uppmärksammat vittne

Till hovrättsförhandlingen har akademiledamoten Katarina Frostenson kallats för att vittna om kulturprofilens personlighet. Hon har en nära koppling till mannen och enligt Björn Hurtig kan bidra till att bevisa hans oskuld.

””

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz avfärdar Katarina Frostensons kommande vittnesmål och menar att det inte kommer att få någon större betydelse.

””
””

Lågt bevisvärde

Massi Fritz avfärdar advokat Björn Hurtigs liknelse mellan Frostenson och de vittnen som i rätten har styrkt den utsatta kvinnans berättelse.

””

Enligt rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har karaktärsvittnens utsagor ett mycket lågt bevisvärde.

””

Till grund för tingsrättens fällande dom ligger först och främst den utsatta kvinnans egen berättelse. Den styrks av uppgifter från flera vittnen för vilka hon vid olika tillfällen har berättat om vad den så kallade kulturprofilen har gjort mot henne.

Hovrätten kommer att syna vittnesmålen från tingsrätten och göra en egen bedömning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons