Annons
Nyheter

Kulturen blir politik i Almedalen

Kultur har blivit ett hett samtalsämne under Almedalsveckan. Men någon kultur i konstnärlig bemärkelse finns det knappt alls plats för. Dramatikern Stina Oscarson har besökt Almedalsveckan ett tiotal gånger. Hon säger att antalet seminarier som berör kultur har exploderat på senare år.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Dramatikern Stina Oscarson har besökt Almedalsveckan ett tiotal gånger. Hon säger att antalet seminarier som berör kultur har exploderat på senare år.

””

Gigantisk föreställning

Annons

Enligt Stina Oscarson är detta förklaringen till att det i dag pratas mer om kultur.

””

Den främsta orsaken till kultursektorns närvaro i Almedalen är att man vill stärka de egna leden. Det säger Roger Blomgren, universitetslektor vid Högskolan i Borås som forskar inom kulturpolitik.

””

Roger Blomgren konstaterar att den som förväntar sig kulturdebatt med lite sälta sannolikt blir besviken.

””

Men enligt Roger Blomgren är konsensusklimatet inte unikt för Almedalen.

””

Ekonomiska skäl

Kulturrådet är en av de aktörer som finns på plats under Almedalsveckan. I år arrangerar man en handfull seminarier under rubriken kulturklyftor.

Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, berättar att den statliga myndigheten har dragit ner på sin närvaro av ekonomiska skäl. Att man ändå medverkar motiverar han med att så många beslutsfattare är samlade på en plats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons