Annons
Nyheter

Legendarisk New York-tidning läggs ner

Den legendariska New York-tidningen Village Voice läggs ner. "Det är en mörk dag för journalistiken och en stor förlust för New York", kommenterade stadens borgmästare Bill de Blasio beskedet på Twitter. Sedan 1955 har Village Voice stått för en alternativ skildring av New York och dess kulturliv.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Sedan 1955 har Village Voice stått för en alternativ skildring av New York och dess kulturliv. Men nu är det slut.

Under fredagen meddelade ägaren Peter Barbey personalen att halva styrkan sägs upp på dagen. Halvan som blir kvar ska enbart ägna sig åt arkivarbete. Inget mer redaktionellt material ska publiceras.

Annons

Starka reaktioner

Ledningen kom inte med något officiellt uttalande, men flera av tidningens medarbetare bekräftade uppgifterna i sociala medier.

Reaktionerna i New York lät inte vänta på sig och i sociala medier strömmade kommentarer in. "I mer än 60 år har Village Voice varit newyorkarnas röst", skrev till exempel stadens borgmästare Bill de Blasio på Twitter.

Tidningen grundades 1955 av bland andra författaren Norman Mailer. Den gavs från början ut en gång i veckan och blev snabbt en plats där politik och kultur debatterades.

Alternativ image

1996 blev Village Voice en gratistidning, men gavs fortsatt ut med samma fokus på kvalitet. Under 2000-talet har tidningen kämpat med lönsamheten, bytt ägare vid ett antal tillfällen och till slut föll alltså även Village Voice för tidningsdöden.

"På grund av den finansiella verkligheten slutar vi publicera nytt material," ska ägaren Peter Barbey ha förklarat nedläggningsbeslutet för personalen.

Village Voice gavs ut i Greenwich Village, ett område som påverkade tidningen lika mycket som den påverkade området på södra Manhattan.

Med sitt öppna klimat och alternativa image lockade tidningen till sig flera namnstarka profiler. Bland de författare och journalister som skrivit för tidnigen märks Ezra Pound, Colson Whitehead, Tom Stoppard, Lester Bangs och Allen Ginsberg.

Tidningen vann under sina 63 år bland annat tre Pulitzer-priser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons