Annons
Nyheter

Nystart för Malin Persson Giolito

Nytt förlag, ny riktning, ny bok. För Malin Persson Giolito har pusselbitarna fallit på plats med "Störst av allt" - en redan hyllad rättegångsthriller som inleds med en brutal skolskjutning. - Jag vet inte om jag någonsin kommer att skriva något så bra igen, säger hon.(TT)
Publicerad 4 juli 2016

När vi talas vid har DN ännu inte publicerat sin recension av "Störst av allt", den som börjar med orden "Låt mig säga det från början: detta är en fruktansvärt bra bok". Men Malin Persson Giolito vågar ändå ta ut svängarna när hon talar om romanen - hon är mer än nöjd, hon är stolt över vad hon beskriver som sin bästa roman hittills.

Bytte förlag

Annons

Sedan hon senast gav ut en bok, "Bortom varje tvivel" 2012, har det hunnit hända en del. Hon har bytt förlag från Piratförlaget till Wahlström & Widstrand ("det var ingen ond, sårig skilsmässa, men jag hade väl högre tankar om mitt författarskap än de hade") och är sedan drygt ett år tillbaka för första gången författare på heltid. Hon har lämnat det trygga arbetet som handläggare på EU-kommissionen i Bryssel för att satsa helt och fullt på skrivandet.

””

"Störst av allt" chockstartar med en massaker i en gymnasieskola i Djursholm. Maja och Sebastian har skjutit ihjäl en lärare och flera av sina klasskamrater och därefter har Maja dödat Sebastian. "Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke", konstaterar Maja lakoniskt.

Svår skuldfråga

De yttre bevisen är starka, det unga paret har hållit i vapnen och avlossat skotten, men när rättegången drar i gång efter drygt nio månader visar det sig att skuldfrågan inte riktigt är så enkel som det verkat. Med rättegången som ramverk levererar Malin Persson Giolito en oväntad berättelse sedd ur tonåriga Majas perspektiv.

””

Boken utspelas i överklassens Djursholm, en miljö som Malin Persson Giolito är väl bekant med. Hon är själv uppväxt där, men försökte länge placera berättelsen i något annat, mer neutralt Stockholmsområde.

””

Fördomsfull bedömning

Klassmotsättningar och fördomar, hur vi blir inlåsta i positioner som vi inte har valt blev till slut viktiga ingredienser i boken. Kan hon själv identifiera sig med känslan av att ofrivilligt bli insorterad i ett fack?

Tja, som dotter till Sveriges mest påpassade kriminalexpert, Leif GW Persson, har hon inga större svårigheter med igenkänningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons