Annons
Nyheter

Peter Englund: "Känt mig väldigt naiv"

Peter Englund hade hört ryktena om kulturprofilen, men insåg inte allvaret förrän skandalen var ett faktum. - Jag har känt mig väldigt naiv, säger han till TT. Det har gått snart ett år sedan 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Det har gått snart ett år sedan 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp.

Nyheten försatte den anrika institutionen i en djup kris. Efter det har fyra ledamöter utträtt ur Akademien samtidigt som tre ledamöter (däribland Peter Englund) har lämnat arbetet - men inte sina stolar.

Annons

I dag säger Peter Englund, som mellan 2009 och 2015 var ständig sekreterare i Akademien, att han hade hört rykten om kulturprofilen, men inte förstått att grova övergrepp dolde sig bakom skvallret.

””

"De hemska månaderna"

När avslöjandet gjordes var Peter Englund direktör i Svenska Akademien, ett uppdrag som cirkulerar mellan ledamöterna under året.

””

Mer vill han inte avslöja. Peter Englund har visserligen lämnat arbetet i Akademien, men håller fortfarande hårt på tystnadsplikten som följer med uppdraget som ledamot.

””

Uppmanades lämna Akademien

Ledamoten han talar om är Katarina Frostenson, som nyligen uppmanats att frivilligt lämna sitt uppdrag i Akademien. Vad som kommer att hända i fallet Frostenson vet Peter Englund inte.

””

TT: Du får inte all information längre?

””

"Behöver inte Akademien"

Vad gäller sin egen framtid i Svenska Akademien är Peter Englund svävande. Kommer han att begära utträde ur institutionen eller inte?

””

TT: Varför lämnar du inte helt och hållet redan nu?

””
Annons

Kommer Svenska Akademien att ta sig ur den djupa kris man befinner sig i? Peter Englund hoppas det eftersom det är en institution som han menar verkligen behövs - "skulle Akademien krascha ihop skulle den aldrig gå att återuppfinna".

TT: Men TROR du att den kommer att repa sig?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons