Annons
Nyheter

Ruben Östlund siktar på guld

Här skapas filmen som ska vinna Guldpalmen i Cannes 2017. Ruben Östlund tvekar inte över att målet är att vara med i den officiella tävlingen vid världens mest betydelsefulla filmfestival. - Det är klart det skulle vara kul att vinna Guldpalmen, säger han och ler stort.(TT)
Publicerad 6 juli 2016
””

Inspelningen av "The square" har pågått i knappt två veckor. Den började i Göteborg och fortsätter nu under några veckor i Stockholm. Därefter återvänder filmteamet till Göteborg och avslutar i Berlin i början av oktober.

Just den här dagen filmar man i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm Flera hundra statister sitter uppklädda vid dukade bord i det som ska föreställa en sal på Kungliga slottet, som i filmen har blivit ett konstmuseum.

Annons

Uppvisningen går överstyr

En performanceartist ska få Bernadotte-priset, men hans uppvisning, där han uppträder och låter som en stor apa, går överstyr. Han spelas av Terry Notary, världskänd stuntman och motion capture-skådespelare, som vi sett i bland annat de nya "Apornas planet"-filmerna och som spelar King Kong i kommande "Skull Island".

””

Varje tagning ser annorlunda ut. Uttrycket i Notarys spel som apa blir medvetet allt mer aggressivt, och det uppstår handgemäng mellan honom och några av statisterna.

””
””

Nervöst inför inspelningen

Inte oväntat tycker han det är skönt att äntligen vara i gång med denna hett emotsedda svarta komedi, eller satir som han gärna kallar det, men han erkänner att det var nervöst inför starten.

””

Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Elisabeth Moss kommer till inspelningen först i slutet av september. Hon arbetar med den andra säsongen av Jane Campions tv-serie "Top of the lake". Men danske huvudrollsinnehavaren Claes Bang är på plats, liksom britten Dominic West, känd inte minst från tv-serien "The affair". Han kom till Stockholm kvällen före och tar nu ordentligt jetlagad chansen att fly till sitt hotellrum för en stunds sömn under varje paus i inspelningen.

Relativt hög budget

Östlunds förra film, "Turist", blev som bekant en världssuccé och detta har gjort det relativt lätt att få "The square" finansierad. Budgeten ligger på fem miljoner euro med bland andra Film Väst, SVT, Svenska Filminstitutet och Nordisk Film och Tv Fond som delfinansiärer. Det har också gjort det lättare att få skådespelare som Moss och West intresserade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons