Annons
Nyheter

Ryske stjärnregissören på plats i domstol

Regissören Kirill Serebrennikov närvarade under onsdagen på rättegången där han står anklagad för bedrägeri. Det handlar om att han ska ha lagt beslag på motsvarande 18 miljoner kronor i kulturstöd från den ryska staten.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Regissören Kirill Serebrennikov närvarade under onsdagen på rättegången där han står anklagad för bedrägeri. Det handlar om att han ska ha lagt beslag på motsvarande 18 miljoner kronor i kulturstöd från den ryska staten. Han riskerar att dömas till tio års fängelse och har suttit i husarrest i ett års tid. Själv nekar han till alla anklagelser.

I domstolen säger han att han "aldrig har stulit någonting", uppger AFP.

Annons

Hans anhängare i kulturkretsar anser att anklagelserna är en del i president Vladimir Putins allt hårdare tag mot konstnärlig frihet i Ryssland.

Kirill Serebrennikov har kallats för den ryska teaterns "enfant terrible" och blev 2012 konstnärlig ledare för den anrika men då nedgångna statliga Gogolteatern i Moskva. Under hans ledning blev teatern en samlingsplats för Moskvas intellektuella, liberala kretsar. Men hans teaterexperiment, ofta med nakenhet och grovt språk, retade upp kulturkonservativa i landet. Hans kontroversiella balettuppsättning om den sovjetiske dansikonen Rudolf Nurejev testade till exempel Kremls tolerans för vad man kallar "homosexuell propaganda".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons