Annons
Nyheter

Så ska festivalerna hindra sexbrott

Mer personal på plats och intern utbildning - men inga zoner med mansförbud. Så ska svenska festivalarrangörer motverka sexbrott. Det visar en genomgång som TT har gjort. Den senaste tidens sexbrott på svenska festivaler har väckt starka reaktioner.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

Den senaste tidens sexbrott på svenska festivaler har väckt starka reaktioner. Händelserna har också skapat eko i utländska medier som BBC och New York Times.

TT har varit i kontakt med ett tiotal svenska festivalarrangörer som alla säger att de tar situationen på allvar och jobbar aktivt med att förebygga sexbrott.

Annons

Extra folk

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig på Storsjöyran i Östersund, berättar att man började diskutera frågan i vintras efter att flera övergrepp anmäldes på festivalen We are Sthlm.

””

En av de festivaler som har hamnat i hetluften är Putte i Parken. Den anordnas på flera platser under sommaren. När musikfesten arrangerades i Karlstad tog polisen emot minst 35 anmälningar om sexuellt ofredande.

Niclas Lagerstam, chef för Putte i Parken, säger att man precis som tidigare jobbar med stor säkerhetsmedvetenhet kring festivalerna.

””

Händer i publikhav

Han menar samtidigt att det är svårt att hitta enskilda förövare i en folkmassa.

””

Den 14 juli kommer Putte i Parken till Leksand och helgen därefter gör man ett nedslag i Kungsträdgården i Stockholm.

Livemusik Sverige, en intresseorganisation med runt 120 medlemmar, tillsatte i vintras en arbetsgrupp för att få fram förebyggande åtgärder mot sexbrott på festivaler. Elisabeth Rosenbrand är arrangör för festivalen Musikens makt i Luleå och ingår i arbetsgruppen. Hon bekräftar bilden av att festivalerna tar situationen på allvar.

””

Enligt Elisabeth Rosenbrand har mediebevakningen fått det att framstå som att övergreppen är ett festivalproblem.

””

Debattverktyg

Annons

Arrangörerna till Kulturkalaset i Göteborg berättade i veckan att man överväger att införa trygga zoner där enbart kvinnor får vistas. Elisabeth Rosenbrand tycker att det är ett bra initiativ, men ingen långsiktig lösning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons