Annons
Nyheter

Sommarkonst i alla former

Ett enormt kvinnohuvud, stora polkaprickar och konst som varken kräver hörsel eller syn. Det är några av sommarens utställningar från Boden i norr till Wanås i söder. Den som vill besöka en helt ny värld under semestern behöver bara ta sig till Moderna museet i Stockholm.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Den som vill besöka en helt ny värld under semestern behöver bara ta sig till Moderna museet i Stockholm. Där finns den 87-åriga, japanska konstnären Yayoi Kusamas verk som inspirerats av hennes återkommande hallucinationer. Med sina stora polkaprickar, gulsvarta pumpor och spegelrum förmedlar hon känslan av att allt upprepas och fortsätter "i oändligheten", vilket också är utställningens namn.

Har man inte fått nog av färgglad, hallucinatorisk konst kan man åka vidare till Wanås konst i Östra Göinge i Skåne där konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg rör sig bland drömmar med en surrealistisk skulpturgrupp på speglande underlag mitt i konstparken. På slottets fasad kryper gigantiska myror, ett verk av den colombianska konstnären Rafael Gomezbarros som symboliserar den strävsamma migranten, förflyttningar över världen och samhällsbyggande.

Annons

Migration och möten

Migration och kulturella möten går igen i flera av utställningarna. På Havremagasinet i Boden visas "Du som jag" med verk av internationella samtidskonstnärer, varav flera har rötter i ursprungsbefolkningar.

””

Utan syn och hörsel

Hur kan vi uppleva samtidskonst utan vare sig syn eller hörsel? Det undersöker sex konstnärer i utställningen "Kännbart" som visas parallellt på Kalmar konstmuseum och Virserum konsthall, där människor med dövblindhet är i centrum och har varit med i utvecklingen av konstverken.

””

Fotokonst och kändisar

Gillar du fotografi finns det en del att välja mellan. Strandverket i Marstrand ställer ut ett 80-tal bilder av den stilbildanden fotografen Lars Tunbjörk som avled förra året. Fotografiska i Stockholm visar en samling med bilder på Greta Garbo, föräldralediga pappor i Sverige skildras i Johan Bävmans fotografier på Arbetets museum i Norrköping. Och på Magasinet i Falun är det en gemensam utställning med bilder av Magnus Wennman, Helena Blomqvist och Nygårds Karin Bengtsson.

Två av sommarens mer kända, internationella konstnärskap hittar man på Bildmuseet i Umeå och Mjellby konstmuseum där formgivarna Charles och Ray Eames respektive Meret Oppenheims verk visas upp.

Sommarens mest spektakulära konstverk är annars det 14 meter höga kvinnohuvudet "Anna" som spanske Jaume Plensa skapat särskilt för Skulptur i Pilane på Tjörn som firar tio år i år. Högst upp på en bergstopp står skulpturen som är en av världens största och kan ses över hav och land från Marstrand till Skaftö.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons