Annons
Nyheter

Varje promenad en Prideparad för Emil Jensen

"En gemensam galning" är titeln på Emil Jensens nya album och föreställning. Den trippelaktuelle mångsysslaren riktar sig mot de ensamma. - Popmusikens bästa uppgift är att få oss att känna att vi inte är ensamma om att vara ensamma, säger han.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Ett album, en föreställning och en bok - poeten och artisten Emil Jensen har en fullspäckad höst. Albumet och föreställningen delar titel, och med den vill Jensen visa på allas delaktighet i världens hemskheter. Han är kritisk mot begreppet "en ensam galning".

””

"Varje dag är valdag"

Annons

Emil Jensens intresse för politik och jämlikhet väcktes när han som ung blev meddragen på en biofilm om apartheidregimen av sin syster Anna. I sitt uppmärksammade sommarprat i P1 2016 berättar han att han gick ut i natten för att klottra "Krossa apartheid" på en vägg, men stannade vid första ordet, då han var osäker på stavningen. Ett år senare föll det rasistiska samhällssystemet i Sydafrika.

””

På den nya plattan vill han uppmuntra människor att använda sin rösträtt varje dag, att alla har rätt att tycka till även utanför vallokalerna.

””

Gemensam ensamhet

När Emil Jensen en dag fick frågan av Sveriges Radio om att tonsätta sjörapporten kunde han inte säga nej. Resultatet blev en lågmäld kärlekshistoria med titeln "Norra Kvarken", som finns med på den nya plattan.

””

Föreställningen innehåller både lyrik, komik och musik, och är ett slags korsbefruktning med alla de andra projekten. I boken "Vad var det jag sa" samlar han sina radiokrönikor i textform, där vissa blivit till under mellansnack på hans föreställningar.

””

Människor i hans omgivning har flera gånger uttryckt en längtan efter att få hans radiokrönikor i textform, och nu blir det så till slut.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons