Annons
Nyheter

Även polisen kritisk mot Säpo

Säpo får kritik från både socialtjänst och polis för hanteringen av barn som återvänder till Sverige från IS-kontrollerade områden. Säpo tillbakavisar dock kritiken.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Kritiken handlar om att barn återvänt till Sverige från IS-kontrollerade områden, utan att den lokala socialtjänsten fått tillräcklig information om det. Även inom polisen finns kritik mot att Säpo inte delar med sig av information om barnen.

””
””

Tillbakavisar kritiken

Annons

Säpo håller dock inte med, snarare blir kommunikationen mellan myndigheterna allt bättre, enligt pressekreteraren Fredrik Milder.

””
””

Däremot, fortsätter Milder, finns i vissa fall hinder i form av förundersökningssekretess eller annan lagstiftning.

””

Kräver åtgärder

Enligt SVT handlar det uppskattningsvis om minst 60 svenska barn, som antingen finns eller har varit hos terrororganisationen. Ett tiotal barn ska ha kommit tillbaka till Västsverige, ett av dem ett äldre syskon till den treåring som dog i Syrien när han lekte med en handgranat.

Även från politiskt håll kommer reaktioner med anledning av kritiken. Roger Haddad, rättspolitisk talesman för Liberalerna, har nu ställt en riksdagsfråga till inrikesminister Anders Ygeman (S), där han kräver åtgärder från regeringen.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons