Annons
Nyheter

Barndietistens råd: Bli mätt på mat inte snacks

Det är bra - och ibland en riktig kamp - att se till att ens barn äter nyttigt. Men receptet för att nå dit behöver inte innefatta strikt sockerförbud eller att få ångest när treåringen bara vill äta makaroner, enligt barndietisten och författaren Sara Ask.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Hur vi äter och hur vi lär våra barn att äta är minst lika viktigt som exakt vad vi ger dem, anser barndietisten Sara Ask.

””

Steg ett är riktig mat

Annons

Enligt Sara Ask är en bra utgångspunkt att exponera barn för riktig mat. De har nämligen en förkärlek till sådant som är sött, energirikt och salt - som snabbmat, godis, glass och kakor, säger hon.

””
””

Vill bara äta mellis

Hon berättar att det med olika åldrar kommer olika utmaningar. Efter bebistiden blir många väldigt selektiva och ogillar mat de inte genast kan identifiera. Skolbarn kan ha en förkärlek för mellismat och tonåringar tenderar att göra som kompisarna gör snarare än som föräldrarna säger och gör, vilket kan påverka kosten.

Trots de många olika perioderna av eventuellt mattrilskande berättar hon att föräldrar lätt zoomar in på det aktuella problemet eller till och med den pågående måltiden och förfasat tänker "hur ska det gå om mitt barn alltid bara äter makaroner eller majs".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons