Annons
Nyheter

Barnmorskor osäkra kring förlossningsskador

Medvetenheten kring förlossningsskador har ökat, men mer kunskap bland vårdpersonal behövs, visar en granskning som facktidningen Vårdfokus gjort. Undersökningen visar att var femte förlossningsbarnmorska inte känner sig bekväm och trygg med att sy grad två-bristningar.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Medvetenheten kring förlossningsskador har ökat, men mer kunskap bland vårdpersonal behövs, visar en granskning som facktidningen Vårdfokus gjort. Undersökningen visar att var femte förlossningsbarnmorska inte känner sig bekväm och trygg med att sy grad två-bristningar. Framför allt är det bristningar som är mer komplexa som skapar osäkerhet och otryggheten är högre bland barnmorskor som inte fått vidareutbildning i att sy.

Hälften av barnmorskorna som svarat på en enkät upplever att underbemanning och dålig arbetsmiljö bidrar till osäkerhet och möjligheterna att förebygga och diagnostisera bristningar.

Annons

Nästan åtta av tio uppger att de behöver mer kunskap om anatomi och många efterfrågar även mer praktisk träning i att sy.

"Ju mer jag lär mig, ju mer förstår jag att jag inte kan", skriver en av barnmorskorna som svarat på Vårdfokus enkät.

Undersökningen genomfördes bland barnmorskor i Vårdförbundet som jobbar med förlossningsvård.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons