Annons
Nyheter

Blott Sverige svenska värderingar har

Den nationella självgodheten firade oanade triumfer under årets Almedalsvecka. "Svenska värderingar" väntas nu bli nästa stora exportprodukt. Partiledarna tävlade i kärlek till nationen och i att säga "plikt", "göra rätt för sig" och "Sverige" i sina tal.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Partiledarna tävlade i kärlek till nationen och i att säga "plikt", "göra rätt för sig" och "Sverige" i sina tal. Vann gjorde Anna Kinberg Batra med minst 55 gånger, vilket onekligen är en bedrift i ett 38 minuter långt tal. Men Stefan Löfven kom inte långt efter, han fick under sitt tal med Sverige 40 gånger. Statsministern passade även på att komma ut som nationalist.

Miljöpartiets Isabella Lövin fyllde på lovsången med allt gott Sverige har gjort utomlands.

Annons

Efter att asylpolitiken blivit en av de strängaste i EU har den konfliktlinjen försvunnit. Fokus har nu i stället hamnat på integrationen, och alla nyanlända som lyssnade på talen vet nu att de bör skärpa sig, göra sin plikt, sluta leva på bidrag, lära sig svenska och framför allt ta till sig svenska värderingar.

Skärp er!

Moderaternas budskap var i korthet: skärp er, om ni vill stanna kvar. För att få uppehållstillstånd ska nyanlända examineras i svenska värderingar. Går de inte på svenskundervisningen, förlorar de sin etableringsersättning. Skärpta straff mot sexuellt ofredande och lättare att utvisa fanns också med i paketet.

Ovanpå kraven vill M därtill införa ett bidragstak, så att skillnaden mellan bidrag och arbete blir större.

””

En splittring uppdagades dock inom Alliansen kring svenska värderingar, där andra framhöll att det handlar om västerländska värderingar. Martin Luther var för övrigt tysk.

Hårdare tag

Stefan Löfven pratade mer om investeringar, bostäder och utbildning för att bryta segregationen även om han också aviserade hårdare tag och straff för attacker mot blåljuspersonal. Religiösa extremister fick sig också en åthutning, även om den religiösa hemvisten utelämnades.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, framför den hittills största svenska flaggan i Almedalen, varnade för en värderingskris i landet och efterlyste också hon tuffare tag mot socialbidragstagare och asylsökande. Människor med försörjningsstöd måste göra oavlönat arbete och asylsökande ska städa och laga mat, om de vill ha några bidrag.

Även SD:s Jimmie Åkesson ville försvara de svenska värderingarna, men då med specialstyrkor, undantagstillstånd, utegångsförbud - och folkdans.

Något som kom bort i all svenskhet var de allt större motsättningarna inom Alliansen kring försvar, energi och EU som illustrerades av Jan Björklunds tal. Här måste Alliansledarna göra rätt för sig om det ska bli något gemensamt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons