Annons
Nyheter

C: Enkla jobb utan arbetsgivaravgift

Centerpartiet vill lägga tolv miljarder på att slopa arbetsavgifter för unga och upp till en viss lönenivå under några år. Det kan leda till tusentals nya, enklare jobb, enligt partiet.(TT)
Publicerad 4 juli 2016
””

Förslagets olika delar kallar partiet ingångsavdrag respektive sommarjobbsavdrag. Ingångsavdraget innebär att arbetsgivaravgifterna för löner upp till 16 000 kronor i månaden tas bort under de två första åren. Det är inte knutet till vissa grupper utan ska gälla generellt och beräknas kosta 11,4 miljarder kronor.

””

Det som C kallar sommarjobbsavdrag innebär att arbetsgivaravgifterna slopas för alla under 18 år. Det ska kosta 700 miljoner, enligt C. Lööf säger på presskonferensen att partiet i höst återkommer till hur de ska finansiera förslagen.

Annons

Ny anställningsform

Samtidigt föreslår C sänkta ingångslöner via en ny anställningsform, inte att politikerna ska lagstifta om lönenivåer. C hävdar att förslaget skulle kunna ge 35 000 lågutbildade nyanlända så kallade enklare jobb. Partiets uppskattning om antal jobb bygger på en konsultrapport från WSP som C beställt.

Enkla jobb enligt konsultrapporten är städare, fönsterputsare, bärplockare, hamnarbetare, pizzabagare, reklamutdelare, vaktmästare, renhållningsarbetare, restaurangbiträden och några till.

Lööf säger att Centerns definition på enkla jobb är jobb där man inte behöver ha en formell utbildning.

Med en större sänkning kan uppemot 80 000 nya jobb skapas.

Om en invandrare kommer in på arbetsmarknaden tre år tidigare än annars blir årsinkomsten de första tio åren 42 procent högre, även om ingångslönen är tio procent lägre än i dag.

"Om vi ska bryta utvecklingen mot en växande underklass som inte släpps in i gemenskapen krävs förutsättningar för fler enkla jobb. Så enkelt är det", säger C-ledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Krävs nytänkande

Hon säger, på seminariet, att det krävs helt andra reformer än vad regeringen föreslår.

””

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, tror inte att arbetsmarknadens parter förmår att förhandla fram avtal som öppnar för enklare jobb med lägre lönenivåer än de existerande avtalen.

””
Annons

Men det finns exempel på, tillägger han, att facket i tider av kris har tänkt om. Han nämner när statsminister Stefan Löfven, då som ordförande för IF Metall, trots motstånd i de egna leden drev igenom ett krisavtal för verkstadsindustrin 2009. Det innebar lägre löner i utbyte mot kortare arbetstid.

Vid sidan om jobben kommer Lööf även att fokusera på EU. Under en intervju med TT under gårdagen sade hon att hon vill att unionen ska begränsas till att göra färre saker.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons