Annons
Nyheter

C och LRF rasar mot skogsutredare

Både Centerpartiet och LRF kräver att regeringen byter ut Charlotta Riberdahl, som den utsett till särskild utredare av skogsvårdslagstiftningen. Orsaken till avgångskraven är att Riberdahl ifrågasatt privat ägande av skog.(TT)
Publicerad 8 juli 2016
””

Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe säger i ett uttalande att det är "rimligt att Riberdahl entledigas från sitt uppdrag".

I Almedalen

Annons

Det var under ett seminarium i Almedalen som Riberdahl ifrågasatte privat skogsägande.

"Ska man tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt?", sade utredaren enligt flera medier efter att själv ha påpekat att hon är "mycket provokativ".

Lantbrukstidningen ATL har intervjuat en vd för ett skogsbolag som beskriver sig vara "närmast i chock" efter uttalandet. Enligt tidningen har dock Riberdahl efteråt klartgjort att hon inte planerar att avskaffa äganderätten.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) skriver i en statusuppdatering på sin Facebooksida att regeringen inte står bakom utredarens Riberdahls uttalande.

"Regeringen ifrågasätter inte den privata äganderätten. Därför kommer jag omgående att tillkalla mig utredaren", skriver han.

I sopkorgen

Kristina Yngwe anser dock att om Bucht verkligen värnar äganderätten bör han kasta hela utredningen i sopkorgen.

"Centerpartiet har hela tiden framfört kritik mot att utredningsdirektiven riskerar att ytterligare begränsa äganderätten och brukanderätten för privata skogsägare", säger Yngwe.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons