Annons
Nyheter

Skickade pulver och bomb - fängslas i sju år

En man i Västsverige skickade brev med bakpulver till statsminister Stefan Löfven och 20 andra ministrar med texten "snart är du död". Senare skickade han en brevbomb till ett företag i Storbritannien. Nu döms 43-åringen - som nekar till anklagelserna - till sju års fängelse.(TT)
Publicerad 9 november 2018
””
””

Breven till ministrarna skickades i augusti i fjol, samtidigt som mannen även skickade liknande brev till andra politiker och kända personer, enligt domen. Senare under hösten - oklart när - skickade han ett vadderat kuvert med en sprängladdning till ett företag i London som handlar med kryptovalutor. Bomben utgjordes av två metallrör med ett explosivt ämne och skulle detonera genom en elektrisk anordning när brevet öppnades, men utlöstes lyckligtvis inte eftersom kuvertet öppnades på ett annat sätt än vad mannen planerat för.

Personerna som befann sig i närheten hade dock kunnat dö eller skadas svårt, enligt åklagaren.

Annons

Brottsligheten utvecklades

Ewa Korpi säger att det är svårt att få någon uppfattning om hur stort hot han egentligen utgjorde för samhället, men konstaterar att han gick från att skicka brev med ofarligt pulver till att skicka en fullt fungerande brevbomb.

””

Mannen greps den 12 maj på Arlanda flygplats när han kom med ett flyg från Thailand. Han var då häktad i sin frånvaro och hade frihetsberövats av thailändska myndigheter som förde honom tillbaka till Sverige. De svenska utredarna hittade honom med hjälp av en dna-profil från mannen som de hade tillgång till sedan tidigare, som de i sin tur kunde jämföra med prover från breven.

Ingen psykisk störning

Stockholms tingsrätt dömer den 43-åriga mannen till sju års fängelse för mordförsök, olaga hot och ringa narkotikabrott.

De tre åklagarna hade yrkat på minst åtta års fängelse, men är i det stora hela nöjda med domen. De har dock ännu inte bestämt om de kommer att överklaga.

””

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons