Annons
Nyheter

Fler asylsökande Säpo-anmäls

Fler asylsökande anmäls som potentiella säkerhetsrisker av Migrationsverket till Säkerhetspolisen. Men enligt Migrationsverket och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) går det inte att påstå att flyktingvågen gjort Sverige farligare.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Migrationsverket har hittills i år anmält runt 280 asylsökande till Säpo, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Det pekar mot att siffran kan bli ännu högre i år än förra året, då 461 anmälningar gjordes, vilket TT rapporterat om tidigare.

””

Enligt verket har antalet anmälda nästan femdubblats sedan 2014. Det är dock inte en större andel asylsökande som klassas som säkerhetshot, utan ökningen är i absoluta tal.

Annons

Utvecklat samarbete

Anmälningarna gäller personer som myndigheten bedömer kan ha motiv eller kapacitet att begå brott, samt personer som har gjort sig skyldiga till brott eller kan misstänkas för krigsbrott.

Enligt Danielsson kan riskerna i Sverige öka när det kommer asylsökande som utfört svåra våldshandlingar eller själva är traumatiserade. Samtidigt vill han inte påstå att den senaste flyktingvågen i sig gjort landet farligare och han pekar på att Migrationsverkets samarbete med Säpo har utvecklats.

””

Falska pass

Inte heller generalmajor Gunnar Karlson, chef för Must, vill säga att flyktingvågen gjort landet farligare. Han pekar på att den bedömda terrorhotnivån ligger kvar på tre på den femgradiga skalan.

””

Han pekar också på att asylsökande utsätts för kontroller när de kommer till Europa. Därför kanske det inte måste vara en naturlig tanke att försöka gömma potentiella terrorister bland asylsökande.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons