Annons
Nyheter

Fler dödas av poliskulor

Inom loppet av två veckor har två personer skjutits till döds av polisen. De senaste åren har antalet personer som dödats av polisens kulor ökat. Orsaken är dock oklar. På torsdagskvällen sköt polisen ihjäl en man i 40-årsåldern i Viksjö norr om Stockholm.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

På torsdagskvällen sköt polisen ihjäl en man i 40-årsåldern i Viksjö norr om Stockholm. Mannen ska ha burit ett pistolliknande föremål och betett sig hotfullt. Det är andra gången på kort tid som en person avlider efter att ha träffats av polisskott. I slutet av juni sköts en man i 25-årsåldern, som själv ska ha skjutit mot polisen, ihjäl i Bagarmossen i södra Stockholm.

””

Bakgrunden till ökningen är oklar.

””
Annons

Ofta påverkade

På torsdagen sköt polisen även en man i Timrå. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador i buken, men enligt sjukhuset är de inte livshotande.

Enligt polisen ska han ha angripit patrullen med hjälp av något sorts tillhygge.

””

Han berättar att polisen sköt verkanseld, alltså avfyrade skott mot person, 25 gånger under 2014. För 2015 är de preliminära siffrorna 17 gånger. Polisens rätt att använda våld är hårt reglerad i lagen

””

Ska testa elpistoler

Polisen har även möjlighet att använda pepparspray vid ingripanden. Under 2018 kommer vissa polisområden att använda elchockvapen på prov.

””

När polisen avlossar verkanseld utreds händelsen av en åklagare från Särskilda åklagarkammaren. Det är dock mycket ovanligt att en polis döms för att ha skjutit någon.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons