Annons
Nyheter

Skarp kritik mot festivalarrangörer

Festivalarrangörerna tar inte sexuella övergrepp på allvar. Den kritiken hörs efter en ny helg med ofredanden och våldtäkter på svenska musikfestivaler. Polisen vill nu utöka kameraövervakningen. Under Bråvallafestivalen har fem våldtäkter och en rad sexuella ofredanden anmälts.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Under Bråvallafestivalen har fem våldtäkter och en rad sexuella ofredanden anmälts. På Putte i Parken i Karlstad räknar polisen in minst 35 anmälningar om killar som tagit sig friheten att ta grepp om bröst och rumpor, sticka händerna innanför kläder och oinbjudet försöka kyssa tjejer.

Det fortsätter år efter år på svenska festivaler, trots arrangörernas löften om nolltolerans.

Annons

Tar inte på allvar

Lisen Andréasson Florman är verksamhetschef för Nattskiftet, ett ideellt trygghetsskapande initiativ som har varit på plats på Bråvallafestivalen med minst 50 volontärer varje kväll.

TT: Alla festivalarrangörer säger att de tar det här på allvar, gör de inte det?

””
””

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik har också varit på plats på Bråvallafestivalen.

””

Är inte med på toaletterna

Flera av våldtäkterna på festivalen har skett i sammanhang där polisen inte ens med god vilja hade kunnat förhindra dem.

””

Under festivalen blev Lisen Andréasson Florman själv omringad av tre män som hon beskriver betedde sig "riktigt vidrigt", trots att hon var klädd i arbetskläder.

””
””

När Veronica Maggio spelade på Bråvallafestivalen på lördagskvällen beräknas det ha varit runt 20 000 personer framför scenen - i princip omöjligt att överblicka.

””

"Ingen superenkel fråga"

Kameraövervakning av festivaler har uppmärksammats även på andra håll. Men det är en kontroversiell fråga, där det ofta pekas på integritetsaspekterna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons