Annons
Nyheter

Flygstjärnskottet tog guld - och kraschade

Oscar Nilsson från Malmö är precis hemkommen från VM för drönare, där han tog guld i juniorklassen. Han kom även nia i seniorklassen, efter att ha blivit utslagen efter en krock. Nu satsar han på revansch i nästa VM.(TT)
Publicerad 8 november 2018

På ett flygfält i utkanten av Malmö tillbringar Oscar Nilsson mycket av sin lediga tid. Tillsammans med hemmabyggda drönare som flyger med hastigheter en bra bit över 100 kilometer i timmen.

””

I båda fallen använder han FPV-glasögon. Det står för first person view. Vilket innebär att en kamera på drönaren skickar bilder direkt till glasögonen och ger honom drönarens perspektiv.

””
Annons

"Första blir aldrig bra"

Oscars intresse för drönare började för drygt 2,5 år sedan, då han såg en video på Youtube. Sedan var han fast, det fanns ingen återvändo. Han tittade på fler videos och köpte delar för att bygga en egen drönare. Den första byggdes tillsammans med pappa hemma i köket. Bygget tog fem dagar.

””

Sedan var det bara att börja om. Bygga fler och bättre. Nu har han byggt mellan 20 och 25. Och varje drönare har enligt Oscar kraschat ett hundratal gånger.

Klickade i huvudet

Förra sommaren började han tävla, när han såg att det fanns tävlingar även i Sverige.

””

Sedan dess har han ställt upp i alla tävlingar han hittat och haft möjlighet att åka på. För att komma med i landslaget var han först tvungen att ställa upp i en cup om tio tävlingar. Där tog han juniorplatsen.

Vann mot seniorsegraren

Efter att ha tagit sig vidare från kvalet i VM blev han påkörd av en motståndare slutade trea i sitt heat, där två går vidare från varje. Vilket gjorde att han till slut slutade nia i seniorklassen. Men han hamnade i andra chansen för juniorerna. Efter att ha vunnit fyra av fem deltävlingar där tog han sig till final, där han bland annat vann mot Rudi Browning från Australien, som vann finalen för seniorer. Och guldet var ett faktum.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons