Annons
Nyheter

Flyttrut och flera andra nya lagar

Rutavdrag för att flytta och fixa datorn, avgiftsfri mammografi och metallåtervinning från kremerade kroppar. Det är några av nyheterna i svensk lag som träder i kraft kring halvårsskiftet.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Från den 1 augusti kan man göra rutavdrag för att flytta till ny bostad eller magasinera möbler i samband med en flytt, beskära eller såga ner träd i trädgården och för att installera datorprogram eller få datorn lagad.

Nytt är även att screening för bröstcancer, så kallad mammografi, ska vara avgiftsfri i alla landsting från halvårsskiftet.

Annons

Nu finns också brottet olovlig identitetsanvändning. Den som kapar någon annans identitet kan dömas till två års fängelse.

När kroppar kremeras ska metallrester från kroppen i fortsättningen återvinnas. Från den 1 juli blir det också enklare att få använda nematoder (mikroskopiska maskar), insekter och spindeldjur som biologiska bekämpningsmedel.

Om drygt två veckor träder den kontroversiella skärpningen av Sveriges migrationspolitik i kraft. Flyktingar kommer att få tillfälliga uppehållstillstånd, i stället för som tidigare permanenta. Lagen begränsar också rätten till familjeåterförening.

Redan under våren har flera nya lagar och lagskärpningar trätt i kraft. Bland annat kan svenska medborgare sedan i april bara beviljas tre nya pass under en femårsperiod.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons