Annons
Nyheter

Företagen blickar mot kontinenten

Ansökningarna om patent på en europeisk marknad ökar. Det är de starka svenska industrinäringarna som dominerar. Antalet patentansökningar har stadigt ökat de senaste åren och är i dag betydligt fler än ansökningarna om patent endast inom Sverige, visar siffror från Patent- och registreringsverket, PRV.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Antalet patentansökningar har stadigt ökat de senaste åren och är i dag betydligt fler än ansökningarna om patent endast inom Sverige, visar siffror från Patent- och registreringsverket, PRV.

Även varumärken blir allt mer intressanta att registrera på kontinenten. Ett tydligt tecken i globaliseringens spår, enligt Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV.

””
Annons

Totalt ansöker svenska företag om skydd för nästan 4 000 nya uppfinningar och tekniska lösningar till det europeiska patentverket varje år, att jämföra med cirka 2 500 inom Sverige.

För svensk del är patent relaterat till telekombranschen och digital teknik vanligast. Även transport och frakt är ett starkt område.

””

Den nya situationen ställer krav på PRV som myndighet, som endast behandlar patentansökningar inom Sverige och de minskar stadigt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons