Annons
Nyheter

Huggormarna på bettet i sommar

Det är gott om huggormar den här sommaren. Giftinformationscentralen har fått fler samtal nu än tidigare år. Giftinformationscentralen har sammanställt hur många som hört av sig och frågat om huggormar sedan millennieskiftet. I år har fler än någonsin tidigare ringt under maj och juni månad.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Giftinformationscentralen har sammanställt hur många som hört av sig och frågat om huggormar sedan millennieskiftet. I år har fler än någonsin tidigare ringt under maj och juni månad. Sammanlagt 219 personer ringde i juni i år, vilket kan jämföras med 160 personer i juni förra året eller 57 år 2012. Giftinformationscentralen vill dock poängtera att antalet samtal inte är lika med antalet ormbett.

Gillar sol

Annons

En orsak till att fler oroar sig för orm i år kan vara den varma försommaren, då ringlar sig nämligen ormarna fram i solen och blir mer synliga.

””

För att veta om det är en huggorm eller en snok man träffat på kan man börja med att titta på sin omgivning. Huggormar gillar torra platser och stenar. Snokar gillar fukt.

””

Värst för husdjuren

Det är ovanligt att huggormar attackerar människor, så länge man inte trampar på dem eller lyfter dem. Värre är det för husdjur på skogspromenad.

””

Hundar brukar bli bitna i nosen och katter i benen, när de bestämmer sig för att undersöka huggormen närmare. Katter klarar av någon anledning betten bättre än hundar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons