Annons
Nyheter

Klockan tickar för Kristersson

Statsministerkandidaten Ulf Kristersson har en vecka på sig att skaffa stöd för en ny regering. Intensiva dagar väntar nu i riksdagen. Moderatledaren Ulf Kristersson ska för riksdagens talman Andreas Norlén senast på måndag redovisa vilka partier som ska ingå i hans eventuella regering.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Moderatledaren Ulf Kristersson ska för riksdagens talman Andreas Norlén senast på måndag redovisa vilka partier som ska ingå i hans eventuella regering. Hittills har bara Kristdemokraterna sagt ja.

Därefter kommer Norlén att samma dag föreslå Kristersson som Sveriges näste statsminister. När förslaget är lagt ska en statsministeromröstning hållas inom fyra dagar.

””
Annons

Det beror på att statsministerförslaget måste bordläggas två gånger, först på måndagen och sedan på tisdagen.

Krockar med budget

Talmannen kommer dock att konferera med de vice talmännen och partiernas gruppledare i riksdagen om man ska vänta med omröstningen till torsdagen den 15 november. Det är samma dag som Stefan Löfvens övergångsregering ska lägga fram sitt budgetförslag i riksdagen.

Om Kristersson skulle väljas på onsdagen kan hans regeringsförklaring och regeringskonseljen på slottet krocka med budgetdebatten i riksdagen på torsdagen.

””
””

Men enligt grundlagen så måste inte en nyvald statsminister presentera sin regering och regeringsförklaring dagen efter omröstningen. I regeringsformen står det att en nyvald statsminister "så snart det kan ske" ska anmäla övriga statsråd för riksdagen. Därefter sker själva regeringsskiftet vid en särskild regeringskonselj på slottet.

Inget stöd?

Det är dock ytterst osäkert om Kristersson kommer att få tillräckligt stöd för att bli statsminister. Röstar S, MP, V och C nej så blir det stopp för moderatledaren.

””

Norlén uppger att han "har en tanke" om hur han ska gå vidare i ett sådant läge.

Talmannen har fyra gånger på sig att föreslå en statsminister till riksdagen. Röstas de förslagen ned ska extraval utlysas.

Kristersson har nu en vecka på sig för att skaffa det stöd han behöver för att bli statsminister. Moderatledaren uppgav på sin presskonferens att han ska tala med övriga Alliansledare "inom kort".

Annons

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund står fast vid att de inte kan stödja eller ingå i en regering som är beroende av SD:s stöd. Om Kristersson skulle få dem att ändra sig kan C och L behöva kalla samman inte bara partistyrelser och riksdagsgrupper, utan även sina partiråd för att godkänna en ny linje i regeringsfrågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons