Annons
Nyheter

Körkort ger jobb och integration

Det finns en klar koppling mellan körkort och jobb för invandrare och den är extra stark för invandrarkvinnor, konstateras i en ny rapport. Statsminister Stefan Löfven (S) lovade 2014 att det skulle bli möjligt att finansiera körkortet med CSN-lån men ännu har inget hänt.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Handelns utredningsinstitut (HUI) har tidigare pekat på den klara kopplingen mellan körkort och jobb för svenska ungdomar och i den nya rapporten slås fast att den är minst lika stark för invandrares möjlighet till jobb och integration.

Bland förvärvsarbetande svenskar har 85-90 procent körkort, men bara 45-55 procent bland de arbetslösa. Siffrorna för nyanlända som studerar, SFI eller annan utbildning, är dramatiskt lägre: 5 procent bland kvinnorna och 22 procent bland männen.

Annons

Körkort vanligt krav

"Den låga körkortsfrekvensen gör det omöjligt för invandrarkvinnor att söka sig till arbeten där körkort är ett krav", konstaterar HUI i rapporten.

Krav på körkort är vanliga inom bland annat vård- och städbranscherna som erbjudit flest jobb åt lågutbildade invandrarkvinnor på senare år.

När rapporten presenterades i Almedalen på tisdagen påpekades att det finns ett moment 22 för den som vill ta körkort. Den som måste betala för kortet själv måste ha ett jobb för att klara utgiften på 25 000 kronor eller mer, men utan körkort får man inget jobb.

Efter HUI:s förra rapport som släpptes 2013 lovade Socialdemokraterna att körkort skulle kunna finansieras med CSN-lån på upp till 25 000 kronor för alla som tagit gymnasieexamen.

””

På körkortsfronten intet nytt

Men ännu har inget hänt och det är oklart varför. Sten Bergheden (M), ledamot i riksdagens trafikutskott, förklarade att han motionerat och att hans parti fattat stämmobeslut om en CSN-finansiering.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons