Annons
Nyheter

Tunga tankar vid årsdag för blodbad

De hurrade, de sprang - och de dog. 100 år efter ett av krigshistoriens blodigaste slag hedras offren för slaget vid Somme längs den gamla Västfronten i nordvästra Frankrike.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Klockan var 28 minuter över 7 på morgonen den 1 juli 1916 när en gigantisk explosion startade vad som skulle bli en av första världskrigets mest ökända bataljer. Än i dag återstår en jättelik krater, 90 meter bred, från de 27 ton sprängmedel som brittiska soldater hade placerat i en tunnel ingrävd under de tyska skyttegravarna.

Hur många tyskar som dog i smällen är det ingen som vet. Däremot finns en exakt siffra för hur många britter som ett dygn senare hade stupat. 19 240 döda gör den 1 juli 1916 till den brittiska arméns värsta dag i historien.

Annons

Prinstal

"Spektaklet är nästan obeskrivligt. Skyttegravarna är bokstavligt talat dränkta av blod. Döda och döende staplas på varandra. Vi måste kliva över dem för att komma framåt", berättas i ett av alla krigsminnen, från den engelske soldaten Tommy Higgins.

Resultatet känns nästan osmakligt att berätta om. Trots jätteinsatsen lyckades britterna bara inta några enstaka kvadratkilometer. Våg efter våg av britter mejades ner.

””

Miljonförlust

Totalt stupade, sårades eller försvann mer än en miljon allierade och tyska soldater under de fyra månader som slaget vid Somme varade. Till slut hade de allierade ändå bara avancerat cirka tio kilometer framåt. Skyttegravshelvetet på västfronten skulle fortsätta i ytterligare två år innan kriget tog slut.

Under fredagens ceremonier påpekades krigets vansinne från flera håll, från flera av de närvarande.

"Jag vill påminna om att det är den europeiska idén som låtit oss komma över splittring och rivalitet mellan stater och som har gett oss fred i 70 år", sade Frankrikes president Francois Hollande i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons