Annons
Nyheter

Löfven inte beredd att chansa i riksdagen

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer inte att ställa upp för en ny statsministeromröstning om han inte är säker på utgången. - Att göra samma omröstning två gånger är ganska lönlöst. Det måste finnas andra politiska förutsättningar vid en ny omröstning, säger han till TT.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Talman Andreas Norlén aviserade förra måndagen att han skulle föreslå Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som ny statsminister, vilket han gjorde i måndags. Detta trots att han inte var säker på utgången.

””

Skälet till att han tog detta steg var att processen måste föras framåt och dynamiken mellan partierna förändras. Kort sagt, för att sätta hårdare press på partierna.

Annons

Inte tvinga någon

Frågan är då vad han gör när Ulf Kristersson blir nedröstad på onsdagen. Vem är beredd att göra samma sak som Kristersson och riskera att bli nedröstad för att "föra processen framåt"?

Talmannen har inga möjligheter att tvinga någon partiledare att ställa upp till omröstning. Varken grundlagen eller dess förarbeten förutsåg en sådan situation.

””

Chansar inte

Men Stefan Löfven är inte beredd att chansa.

””
””

Löfvens besked sätter fingret på problemet i nuvarande grundlag. Det enda sättet att få ett extraval är att fyra statsministeromröstningar misslyckas i riksdagen. Om regeringssonderingarna visar sig meningslösa och ett extraval är enda utvägen, måste alltså tre kandidater till vara beredda att låta sig röstas ned i kammaren.

Ett sista alternativ är att riksdagen utser en statsminister, som efter en överenskommelse partierna emellan har till uppgift att utlysa extraval. Något formellt sådant uppdrag kan riksdagen inte ge om att upplösa sig själv.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons