Annons
Nyheter

LTU hjälper till att leta liv på Mars

Rymdforskare från Luleå tekniska universitet (LTU) har varit med och identifierat två platser på Mars som möjliga landningsplatser för expeditionen ExoMars 2020, som syftar till att svara på den eviga frågan "finns det liv på Mars? "(TT)
Publicerad 9 april 2017

Rymdforskare från Luleå tekniska universitet (LTU) har varit med och identifierat två platser på Mars som möjliga landningsplatser för expeditionen ExoMars 2020, som syftar till att svara på den eviga frågan "finns det liv på Mars?"

Platserna ligger på Mars norra halvklot och heter Oxia Planum och Mawrth Vallis. På båda platserna finns flera miljarder år gamla spår från när planeten var fuktigare - en viktig omständighet för att kunna svara på om det finns liv.

Annons

Rymdfarkosten och plattformen måste vara kliniskt rena när de lämnar jorden för att inte Mars ska bli biologiskt kontaminerat. Forskarna måste kunna vara säkra på att eventuella former av biologiskt liv kommer från Mars och inte jorden.

"Dessutom, ett diskutabelt fakta är förstås huruvida vi alls har rätt att kontaminera en annan planet eftersom de kan få konsekvenser för eventuella hypotetiska livsformer som bebor det", säger Javier Martín-Torres, professor i atmosfärvetenskap vid LTU i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons