Nyheter

Migration mindre viktigt för LO-väljare

Var femte LO-medlem angav att de skulle rösta på Sverigedemokraterna - men flyktingfrågan spelade mindre roll, visar uppgifter från SVT:s valundersökning som Arbetet tagit fram. I förra valet, 2014, sade 11 procent av LO-väljarna i SVT:s valundersökning att de skulle rösta på Sverigedemokraterna.(TT)
Publicerad 11 september 2018

I förra valet, 2014, sade 11 procent av LO-väljarna i SVT:s valundersökning att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Under årets val hade den andelen ökat till 25,9 procent, rapporterar Arbetet.

Men uppgifter från samma undersökning som tidningen tagit fram visar att det inte var flyktingfrågan som stod högt upp på prioritetslistan - i stället var det välfärdsfrågorna som avgjorde.

64,2 procent av medlemmarna i LO-förbunden svarade att sjukvården haft mycket stor betydelse. På andra och tredje plats kom frågorna om social välfärd och skola.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin tror att det beror på en ökad oro och besvikelse över hur välfärden fungerat.

””

Bland tjänstemännen och akademikerna i TCO och SACO ligger stödet för Sverigedemokraterna på 14 respektive 10,2 procent.

TT