Annons
Nyheter

Migrationsverket sågar asylutredning

Migrationsverket dömer ut den statliga utredningen om asylmottagande. Förslaget att ge kommunerna ansvaret för mottagningsverksamheten sågas. - Utredningen har så stora brister att den inte går att genomföra, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Obligatoriska ankomstcenter och ett gemensamt mottagaransvar för Sveriges samtliga kommuner. Det är två centrala delar i den statliga utredning om mottagandet av asylsökande som presenterades i våras.

Nu har Migrationsverket lämnat sitt remissvar, och det är inte nådigt mot utredningen. Det är framför allt två punkter som myndigheten riktar in sig på - att kommunerna ska ha ansvar för boende- och integrationsfrågorna och att kalkylerna bygger på förlegad matematik.

Annons

"Väldigt få"

Enligt Mikael Ribbenvik vilar utredningen på felaktiga premisser, situationen 2015 med 162 000 asylsökande är sannolikt inte aktuell inom överskådlig tid. 2019 beräknas 23 000 asylsökande komma.

””

TT: Vad är du mest orolig för?

””

Pilotverksamhet

Migrationsverket vill i stället se några få ankomstcenter, där staten har ansvaret och alla asylsökande går igenom en process som i bästa fall tar högst 30 dagar.

””

TT: Skulle ert förslag hålla för en situation som den 2015?

””

Oklar framtid

Vad som händer med utredningen vill Mikael Ribbenvik inte sia om, men klart är att regeringskrisen hotar att skjuta upp besluten och därmed försvåra verksamheten.

””

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) vill inte uttala sig om remissvaren förrän remisstiden har gått ut den 15 november, och har avböjt att kommentera Migrationsverkets kritik.

Annons

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig uppgift om kommunernas ansvarsområde.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons