Annons
Nyheter

Miljardrullning i vården får kritik

Landstingens kostnader för att hyra in personal har fördubblats på fem år. Olyckligt och ett misslyckande, anser kritiker, som uppmanar landstingen att bli mer attraktiva som arbetsgivare.(TT)
Publicerad 12 juli 2016

Det har blivit allt vanligare att sjukvården, för att klara personalbristen, hyr in personal utifrån till ett mycket högre pris. Och trots att landstingen under senare år försökt att minska kostnaderna för den inhyrda personalen, går utvecklingen i rakt motsatt riktning. Sedan 2010 har landstingen lagt sammanlagt 16 miljarder kronor på stafettpersonal, visar en granskning av SVT.

””

Svårare rekrytera i landsbygd

Annons

Det är väsentligt svårare att rekrytera personal i landsbygd och på mindre orter än i storstäder och särskilt i Stockholm, påpekar han, men borde inte göra skillnad. Det finns exempel, enligt Dag Larsson, på hur verksamheter har lyckats vända trenden.

””

Mest resurser på inhyrd sjukvårdspersonal lägger landstinget i Västra Götaland. Sedan 2010 har regionens kostnad för inhyrd personal varit nästan dubbelt så stor som Stockholms läns landsting.

Totalt har landstingen köpt in stafettpersonal för 16 miljarder kronor under de senaste fem åren. Det innebär en ungefärlig merkostnad på 4 till 8 miljarder kronor än om personalen varit anställd.

””

"Ha inflytande över arbetet"

Hon anser att landstingen har svårt att hantera en situation där vårdpersonal i dag har många fler arbetsgivare att välja mellan. Många ser också möjligheter att utvecklas och få högre lön någon annanstans.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons