Annons
Nyheter

Mindre antibiotika till svenska hundar

Allt färre hundar i Sverige behandlas med antibiotika. Men i Danmark och i andra europeiska länder är det fortfarande vanligt med antibiotikabehandlingar för hundar som får vård hos en veterinär, något som skulle kunna få svåra konsekvenser även för människor.(TT)
Publicerad 12 november 2018

I Sverige minskade andelen hundar som behandlades med antibiotika från 10 till 7 procent mellan 2016 och 2018, visar statistik från djursjukvårdsföretaget Anicura.

””

I mitten av 00-talet var Sverige det land i Norden som gav högst andel antibiotika till sällskapsdjur. I dag är det i stället Danmark som toppar bottenlistan.

””
Annons

Stora risker

Ett utbrett användande av antibiotikakurer för husdjur innebär stora potentiella risker för både djur och människor. Många djur, som hund och katt, lever i dag väldigt nära människan, vilket innebär att risken för att drabbas av multiresistenta bakterier ökar åt båda håll till följd av en delad bakterieflora.

””

Kan förbättras

Trots att Sverige ligger bra till jämfört med andra länder finns det möjlighet att bättra på siffrorna ytterligare, säger Ulrika Grönlund. Det händer fortfarande att exempelvis hundar får antibiotika vid behandling av sår. Som djurägare kan man själv hjälpa till genom att noggrant följa veterinärens råd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons