Annons
Nyheter

Minskat stöd för MP hos kyrkan

Socialdemokraterna är det populäraste partiet bland diakoner och präster. Samtidigt har yrkesgruppens stöd för Miljöpartiet halverats under de senaste två åren. Det visar en undersökning som Kyrkans tidning har gjort.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Omkring 26 procent av prästerna och diakonerna sade att de skulle ge sin röst till Miljöpartiet 2014. I dag skulle bara tolv procent av dem rösta på partiet.

Nästan 20 procent av gruppen skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag, enligt undersökningen. Stödet för partiet tycks ha ökat en del sedan 2014, liksom stödet för Vänsterpartiet. Tron på Centerpartiet har också ökat - stödet har fördubblats från knappt sex procent till drygt tolv procent.

Annons

Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas popularitet har däremot inte ökat. Stödet för dessa partier står stilla och tron på Kristdemokraterna är fortsatt starkt inom yrkesgruppen. Minst är stödet för Sverigedemokraterna.

Enkäten skickades ut via e-post till 500 slumpvis utvalda präster och 200 diakoner. 319 svarade, vilket motsvarar 45 procent av det totala antalet som inbjöds till att delta i undersökningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons