Annons
Nyheter

Stockholm: Moskva gillar EU-splittring

Chefen för den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) pekar på att Rysslands intressen gynnas av splittringen inom EU. Hans politiske chef, försvarsminister Peter Hultqvist (S), håller med - men tycker att Norden ändå står enade säkerhetspolitiskt.(TT)
Publicerad 4 juli 2016
””

Han är chef för Must som är något av det hemligaste som finns inom statsförvaltningen.

Must, andra svenska säkerhetsorgan, Försvarsmakten och regeringen har de senaste åren rapporterat om ett allt mer aggressivt militärt ryskt agerande i Östersjöregionen.

Annons

"Mycket svårare"

Men också i det övergripande politiska landskapet har Moskva sina intressen. I det stora hotar nu ett brittiskt utträde efter brexit-omröstningen och EU har även ett splittrat förhållande till Ryssland. Flera länder är mer Moskvavänliga än vad Bryssel egentligen vill.

Karlson ser flera fördelar för Ryssland med ett splittrat EU och Nato - ett är att hantera olika EU-länder ur en egen styrkeposition:

””
””

"Försöka försvaga"

Peter Hultqvist håller med om att Moskva försöker splittra EU militärt och politiskt.

””

Samtidigt pekar han på att EU:s sanktioner mot Ryssland nyligen förlängdes. Vidare understryker Hultqvist att Sverige har fördjupat sitt militära och säkerhetspolitiska samarbete med Finland, Danmark, Polen, de baltiska länderna, Storbritannien och USA.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons