Annons
Nyheter

Nio av tio sjuksköterskor kvar i vården

Bristen på lärare, sjuksköterskor och poliser är omtalad. Men det betyder inte att andelarna som bytt bransch har ökat dramatiskt. Mellan 85 och 90 procent av de utbildade är kvar inom sin profession och så har det sett ut de senaste 20 åren, visar en ny rapport.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Bristen på lärare, sjuksköterskor och poliser är omtalad. Men det betyder inte att andelarna som bytt bransch har ökat dramatiskt. Mellan 85 och 90 procent av de utbildade är kvar inom sin profession och så har det sett ut de senaste 20 åren, visar en ny rapport.

Det är Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), som kartlagt vad de utbildade lärarna, förskollärarna, sjuksköterskorna och poliserna arbetat med under åren 1985-2016. Sammanställningen visar att såväl sjuksköterskor som poliser i hög grad - 90 procent - finns kvar i sina respektive yrken. Däremot har andelen som blivit administratörer eller chefer ökat markant under de senaste åren. Rapportförfattarna påpekar också att andelen poliser som lämnat yrket ökade kraftigt från 2015.

Annons

Andelen lärare och förskollärare som förblivit skola och förskola trogen är 85 procent. Men under den andra halvan av undersökningsperioden arbetar förskollärarna i skolan i nästan lika hög utsträckning som i förskolan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons