Annons
Nyheter

Nu tänker vi på maten om krisen kommer

Om krisen kommer - får vi svälta då? Sverige klarar inte av att producera tillräckligt med mat på egen hand, något som fått politiker och myndigheter att rikta ljuset mot vår matberedskap. Sommarens torka har fungerat som en väckarklocka, enligt Livsmedelsverket.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Sverige har som mål att öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel. Om krisen kommer ska det finnas mer inhemsk mat, så att vi inte behöver vara så beroende av omvärlden.

Hittills går det sådär. Ett vanligt år importerar vi stora mängder mat - både sådant som går att odla och tillverka i Sverige och sådan mat som inte tål klimatet.

Annons

Olivolja, ris och parmesanost går inte så bra att göra här, men exempelvis kött, spannmål och mejeriprodukter går utmärkt i vårt klimat. Ändå köpte vi in 36 procent av det kött vi konsumerar, 28 procent av spannmålet och grynen och 34 procent av mejerivarorna och äggen som vi satte i oss under 2017.

I år blir det sannolikt högre importandelar än så. Matproduktionen har fått ett rejält tapp på grund av sommarens torka. Bönderna lider svårt efter missväxten, och många är rejält ekonomiskt ansträngda, förklarar Lars Erik Lundqvist, näringspolitisk expert på LRF. Sommarens skörd av spannmål blev den sämsta på 60 år, enligt LRF.

””

Ska stimulera

Just spannmål är sådant vi brukar kunna odla tillräckligt av.

””

Torkan kan fungera som en väckarklocka för vår sårbarhet, tror hon. Vi har inte längre förmågan att tillverka den mat vi behöver själva här i Sverige. Men nu blir matförsörjningen alltmer aktuell.

””

Som stöd för arbetet finns regeringens livsmedelsstrategi, vars syfte är att den inhemska matproduktionen ska stimuleras.

Tanken med strategin är i första hand att få ut exklusiva svenska delikatesser på världsmarknaden, som lokalt producerade ostar och lyxiga syltburkar. Men det finns också en ambition att stimulera svenska livsmedelsföretag, så att de gör oss bättre rustade inför en kris.

Therese Frisell nämner Stockholms och Östergötlands län som exempel på län som arbetar regionalt med krisberedskapen.

Stockholm klarar sig inte

””
””

Maten kommer inte att räcka till en så stor region som Stockholm, förklarar de. Även om produktionen skulle öka.

””
””
Annons

Om krisen kommer ska varje hushåll kunna klara sig en vecka på egen hand, enligt de senaste instruktionerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Frågan är vad som händer efter den veckan, om krisen skulle kvarstå.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons