Annons
Nyheter

Ny kylmetod kan rädda liv vid hjärtstopp

Många som drabbas av hjärtstopp avlider på grund av skador de får när hjärnan utsätts för syrebrist. Nu har svensk forskning upptäckt en ny metod som kan skydda hjärnan - och öka överlevnaden - trots att patienten inte hunnit in till sjukhus än. - Det är ett kylmedel för att kyla ner hjärnan.(TT)
Publicerad 11 november 2018
””

Kyla skyddar hjärnan

Att kyla ner hjärnan på den som drabbats av hjärtstopp ger färre skador. Nedkylning ökar också chansen att överleva och varje minut kan vara avgörande. Trots det påbörjas en nedkylning i många fall först när patienten anländer till sjukhus. Den metod som vårdpersonal kunnat använda redan i ambulans - att spruta in kall vätska i blodet - är förenat med risker.

Annons

Nu har forskare upptäckt ett säkert alternativ utan allvarliga biverkningar som går att använda på patienten, redan på plats eller allra senast i ambulansen.

Genom att blanda en kylande flyktig vätska med syrgas och sprida den i patientens näshåla med hjälp av katetrar så får man en snabb och säker nedkylning.

Ju tidigare desto bättre

Först kyls hjärnan, sedan av resten av kroppen.

””

Enligt studien blev en ökad andel patienter helt återställda tack vare metoden.

””

Studien har finansierats av Hjärt-Lungfonden och presenterades vid den stora amerikanska hjärtläkarkongressen AHA under söndagen. Runt 700 personer som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus har ingått i studien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons