Annons
Nyheter

Nytt ljus över hur MS uppstår

En viss sorts hjärnceller kan spela stor roll i utvecklingen av nervsjukdomen multipel skleros (MS) har forskare från Karolinska institutet (KI) upptäckt. Vid MS angriper immunförsvarets vita blodkroppar det isolerande fettämnet myelin som omger nervtrådarna i hjärnan.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Vid MS angriper immunförsvarets vita blodkroppar det isolerande fettämnet myelin som omger nervtrådarna i hjärnan. Detta försvårar för nervimpulserna att ledas fram på rätt sätt och resulterar i sjukdomssymtom.

Dagens MS-behandlingar fokuserar främst på att hämma immunförsvaret. Orsaken till att immunförsvaret angriper myelinet är okänd, men nu pekar en ny studie på en oväntad koppling till oligodendrocyter, en av de vanligaste celltyperna i hjärnan och ryggmärgen.

Annons

Forskarna vid KI:s institution för medicinsk biokemi och biofysik kan visa att en delmängd av oligodendrocyter, och även deras förfäderceller (progenitorceller), har mycket gemensamt med immuncellerna.

"Sammantaget pekar detta på att dessa celler har en viktig roll, antingen vid uppkomsten av sjukdomen eller i själva sjukdomsförloppet, säger David van Bruggen som tillsammans med Ana Mendanha Falcao är försteförfattare till studien som publiceras i Nature Medicine.

Forskarna har använt en nyligen utvecklad teknik, enkelcells-RNA-sekvensering, som gör det möjligt att identifiera olika roller och funktioner hos de olika cellerna. De nya rönen kan öppna upp för nya behandlingsmetoder som inte enbart är inriktade på immunförsvaret.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons