Annons
Nyheter

ÖB vill kunna ringa Ryssland

Spänningen i Östersjön har ökat, men Försvarsmakten saknar en kontakt på rysk sida för att snabbt kunna klara upp incidenter. - Missförstånd i dag kan bli oerhört dyrköpta, säger ÖB Micael Bydén till TT. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska ta upp frågan om en uppförandekodex över Östersjön.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Ökad militär närvaro i Östersjön och ryskt stridsflyg som uppträder alltmer provokativt har ökat oron för misstag. Bydén varnar för att missförstånd i den miljön "kan eskalera till något vi inte kan kontrollera".

På ett seminarium i Visby påpekade Bydén att Försvarsmakten i dag inte har kontakter med ryska sidan och att det är ett val sedan en tid. Den dialogen som finns sker på annan nivå, enligt ÖB.

””
””
Annons

Ringa någon

ÖB vill inte gå in på detaljer om hur kontakten bör se ut, men nämner "ett telefonnummer" till någon befattningshavare.

””

ÖB understryker att det inte handlar om att "normalisera" relationen till Ryssland och att det är viktigt med dialog och möjlighet till snabba kontakter med alla länder som uppträder militärt i Östersjön.

De senaste åren har det rapporterats om att ryskt stridsflyg stänger av sina transpondrar vilket gör att de inte kan upptäckas av civilt flyg, samt att ryska plan flugit farligt nära exempelvis amerikanska krigsfartyg i Östersjön.

"Väldigt viktigt"

Peter Hultqvist säger att länderna kring Östersjön måste hitta en rimlig uppförandekodex. Det han vill ska ingå är påslagna transpondrar samt att inte flyga för nära varandras flygplan eller fartyg.

””
””

Mötet i Warszawa äger rum den 8-9 juli. Hultqvist vill inte kommentera om Bydéns önskan om ett telefonnummer kan gå i uppfyllelse inom ramen för kodexen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons