Nyheter

Polisförstärkning lämnar Gotland

Efter de senaste dagarnas oroligheter på Gotland säger polisen att det nu är tryggt och lugnt på ön. En misstänkt gruppvåldtäkt har rört upp känslor som tagit sig uttryck i hot mot polis- och åklagarföreträdare men även demonstrationer.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Större delen av den extra polisstyrka som kallades till Gotland som förstärkning i fredags lämnade ön i morse.

””

Utrett hot

De tillresta poliserna har under sin tid på ön inte hanterat själva våldtäktsutredningen, utan hjälpt till med utredningen av de hot som riktats mot företrädare för åklagar- och polismyndigheterna efter att de misstänkta gärningsmännen släpptes i onsdags.

””

Oroligt på ön

Extrapoliserna har också haft i uppdrag att jobba trygghetsskapande efter förra veckans oroligheter på ön som inleddes när de misstänkta gärningsmännen släpptes. Frisläppandet väckte upprörda känslor, inte bara på grund av brottsoffrets funktionshinder utan också till följd av uppgifter som spridits om att de misstänkta gärningsmännen skulle vara asylsökande.

I onsdags anordnades en demonstration med ett hundratal deltagare i Visby. På sociala medier, där stämningen bitvis varit hätsk, ondgjorde sig många över åklagarens beslut och luftade olika teorier om vad som skett.

TT